Logo Mantelaar

Mantelzorgondersteuning? "Geweldig!"

Wat maakt het zo leuk dat er een student langskomt als mantelzorgondersteuning? Wij vroegen dat aan Jannie. Zij is 68 en zij heeft de ziekte MS en sinds september 2019 komt er wekelijks een zorgstudent langs. Het begon met 1 dienst per week; dat liep op tot complete 24-uurs diensten.

Blog door Thea Prins 2 juni 2021

Starten met mantelzorgondersteuning

De reden dat Jannie en haar man mantelzorgondersteuning zochten was heel simpel. Dit kwam omdat haar man overbelast raakte van het verlenen van mantelzorg. Drie jaar geleden werd Jannie ziek en ging haar man meer voor haar gaan zorgen. Makkelijker gezegd dan gedaan want hij is half blind en heeft moeite met complexe taken.

‘Wij hebben altijd gescheiden gewoond onder één dak, dit werkt goed voor ons. Sinds mijn ziekte is hij meer voor mij gaan zorgen. Doordat ik een erg progressieve vorm van MS heb, was dit niet makkelijk voor hem. Hij was er zelf niet zo bewust van dat het zwaar was en dat hij daardoor trager werd, maar iedereen om ons heen maakte zich zorgen. Daarmee werd onze zelfredzaamheid ook steeds meer aangetast. Toen heb ik de mantelzorgmakelaar ingeschakeld en die gaf Mantelaar als tip.

De intense zorg voor haar moeder trok een zware wissel. Zonder het echt door te hebben, stevende Annique af op een burn-out. Om haar heen werd dat gezien en er werden suggesties gedaan. Pas toen kwam ze erachter dat er opties waren, dat ze een deel van die zorg uit handen kon geven. Wanneer ze dit wilde bespreken met haar moeder, vond ze geen begrip. Want het ging toch goed zo?

Na een vrijblijvende kennismaking deed Mantelaar een voorstel. Zorgstudent Miriam. Miriam werkt sinds 2017 bij Mantelaar, naast haar studie Psychologie. Sindsdien heeft ze veel ervaring opgedaan in de zorg en het verzorgen van cliënten, ook met MS. Het klikte meteen tussen de twee dames.

‘Ik heb geweldig veel geluk gehad met Miriam. Zij is handig, slim, oplossingsgericht, leergierig, geïnteresseerd, snel, positief en behandelt mij als een normaal mens. En vooral dat vind ik heel belangrijk. Daarbij is het een mooie manier voor haar om bij te verdienen naast haar studie en voor ons de hulp die we nodig hebben. Daarbij wordt het ook nog is volledig vergoed vanuit onze VGZ verzekering. Echt een win-win situatie.’

Van 4 uur naar 24 uurs mantelzorgondersteuning

Het begon in september dat Miriam wekelijks Jannie begeleidde naar een cursus in Tilburg met rolstoelvervoer. Dit breidde zich al snel uit naar 8 uur bij ons in huis. Miriam hielp bijvoorbeeld mee met het opnieuw inrichten en reorganiseren van het huis. Deze was net verbouwd en Jannie haar man was verhuisd naar boven.

Toen Jannie 24 uurs zorg van Mantelaar nodig had, stak haar man daar in eerste instantie een stokje voor. Toch heeft Jannie doorgezet en daar zijn ze nu beide erg blij mee.

‘ In eerste instantie wilde hij bij mij blijven. Nu heeft hij echt ’vakantie’ als Miriam komt. Volgende week treedt zijn zoon op in Paradiso. Normaal zou hij daar niet naar toe kunnen. Maar nu komt Miriam!’

Contact met een student versus contact met een leeftijdsgenoot

Toen ze 60 was, ging Jannie naast haar werk, naar dezelfde universiteit in Tilburg als Miriam voor een masterstudie communicatie- en informatievaardigheden.

Hier studeert Miriam momenteel Psychologie en Jannie geniet volop van haar verhalen. ‘Ik vind het heerlijk om haar verhalen over haar studie te horen, omdat me dat herinnert aan mijn eigen gelukkige tijd op de universiteit.’  

Jannie had al een heel plan voor na haar pensioen. Reizen en promoveren. Ze had alles al geregeld en toen werd ze ziek: één jaar voor haar pensioen. Dat was wel even schrikken. Hier heeft ze het dan ook over met haar vrienden en leeftijdsgenoten. 

‘Mijn vrienden luisteren erg goed naar mijn ellendige ziekte- verhaal en waar ik tegenaan loop in zorgland. Plus dat ze tips kunnen geven over hoe ze het één en ander geregeld hebben of hadden voor hun ouders.’

Maar niet alleen kommer en kwel wordt er met elkaar gedeeld. Jannie krijgt ook genoeg verhalen over hun jaloersmakende bestaan vol vakanties, nuttig vrijwilligerswerk, mantelzorg en uitstapjes met vrienden en familieleden. Contact met Miriam is daarom minder confronterend voor haar. ‘Leeftijd is voor mij niet zo belangrijk en ieder verhaal vind ik mooi. Bij Miriam geniet ik alleen zonder jaloezie van haar verhalen.’

Geen bezwaar

Jannie en haar man hebben inmiddels een groot zorgteam om zich heen. Ze krijgt, naast particuliere thuiszorg en de inzet van mantelzorgondersteuning van Miriam, ook veel hulp van buren van verschillende leeftijden. Zij nemen taken over als vuilnis buiten zetten, slowjuice maken en kleine reparaties uitvoeren.

Het grote verschil zit in dat Miriam als een echte hulpverlener voelt. Meeste cliënten voelen zich bezwaard om steeds vrienden en familie om een dienst te vragen.

Omdat Miriam ervoor betaald wordt en geen vraag te gek vindt, voelt Jannie zich heel vrij.  ‘Ik zie haar echt als hulpverlener. Bij leeftijdgenoten durf ik meestal maar één klusje per keer te vragen. Deze barrière is er bij Mantelaar en Miriam niet.

Om er zeker van te zijn dat uw ondersteuning vergoed wordt in 2021, informeren wij u over het overstappen naar de juiste verzekering.

Lees ook

2 juni 2021

Hoe zet u respijtzorg in via de zorgverzekeraar?

U heeft de keuze gemaakt; u heeft of u bent overgestapt naar een zorgverzekeraar die mantelzorgondersteuning, oftewel respijtzorg, vergoed. Wat goed! Maar hoe nu verder?

Lees verder