Logo Mantelaar

Vijf creatieve diensten van Mantelaars

Blog door Thea Prins 12 oktober 2021

Onze Mantelaars weten als geen ander hoe dankbaar de mantelzorgers zijn als zij kiezen voor ondersteuning en dat zij iets voor zichzelf kunnen doen. De mantelzorgers weten dat hun moeder, vader of hun geliefde in goede handen is bij de Mantelaar. Maar wat doen zij met de cliënt? Tijdens corona zijn de Mantelaars creatiever geworden met de invulling van diensten. En wat maakt het zo leuk om met deze doelgroep te werken? Lees het hier en laat je inspireren.

Spelletjes doen voor de motoriek

Frank ’t Hart (20) studeert Gezondheidswetenschappen en werkt al twee jaar voor Mantelaar.
Op dit moment ondersteunt hij een Rotterdams echtpaar waarvan de vrouw de mantelzorger is. ‘Ik doe dit werk omdat ik graag iets beteken voor kwetsbare mensen’, vertelt Frank enthousiast. Hij gaat nog wekelijks langs bij zijn cliënt. De mantelzorger heeft dan 3 uur tijd voor zichzelf en Frank zit in de tuin met meneer, doet bewegingsoefeningen en gaat elke week met meneer vissen.

Verrassen op afstand

Rose verrast haar cliënt en mantelzorger graag. Met Pasen deed ze dit op een erg leuke manier. Ze ging met een paasontbijt onder de arm richting Den Haag. Met de krullers in het haar, hebben ze op de stoep genoten van de croissantjes en sinaasappelsap.

Boodschappen en samen eten

Marrit verzorgt haar cliënt met een goed maal en hulp in huis. Ook maakt ze wandelingen, op gepaste afstand uiteraard. Voor veel cliënten is het behouden ritme erg fijn en de bezoeken van Marrit dragen hieraan bij. Eerst even bijkletsen met een kopje koffie,daarna gaat Marrit op pad voor boodschappen en vervolgens koken en eten ze samen. Hoe gezellig is dat.

Marketing collega Thea ging op pad met Marit om zelf mee te maken hoe een dienst eruit ziet.Kijk hier hoe zij dat heeft ervaren en waarom Marit bij Mantelaar is gaan werken.

Begeleid worden door de boswachter

Dit verhaal kan Roos zelf het allerbest vertellen: “Ik heb m’n stoute schoenen aangetrokken en meneer gevraagd of hij met de cabriolet mee wilde om te gaan touren samen. Meneer vond het heerlijk en genoot echt zichtbaar! We zijn langs allerlei vrienden gereden met als klapper op de vuurpijl naar een vriendin die in in het bos woont. We werden aangehouden door de boswachter, omdat we hier niet mochten rijden…. We probeerden uit te leggen dat er een vriendin van meneer woonde, alleen wist hij haar naam niet te benoemen en ik ook niet. Al met al heeft de boswachter haar gebeld en gevraagd of ze de cliënt kende… En ja hoor! We werden voorgereden door boswachter Jelle naar het huis. Weer een hele belevenis en zo gezellig!”

Meer dan een bijbaan

Werken bij Mantelaar is niet zomaar een bijbaan tijdens je studie. Mantelaar Lise weet dat als geen ander. Zij werkt 2 jaar bij dezelfde cliënt en mantelzorger. Deze cliënt werd 99 jaar en zij stond op de gastenlijst om bij het feest met familie te zijn. 

” Wat vond ik dit bijzonder om mee te maken, en dat als zorgstudent. Ik voel mij zo betrokken bij de familie op deze manier. Door onder andere aanwezig te zijn met z’n allen op deze bijzondere dag, glunderde mw en genoot ze voor de volle 100%. We hebben haar verjaardag  ook nog samen gevierd met een heerlijke lunch bij Villa Voorstad om nogmaals te proosten op deze bijzondere leeftijd.”

Zoals je ziet is er nog veel mogelijk met zorg op afstand en zitten onze creatieve Mantelaars niet stil voor hun cliënt en mantelzorger. Wij drukken ze op het hart om zich te houden aan de richtlijnen RIVM en Mantelaar als ze werken in de zorg. Met gepaste afstand en in overleg met de mantelzorger en cliënt, dan is er nog veel samen te doen. Wij geven nog wat tips op een rijtje:

  • Een wandeling door de buurt;
  • Kopje koffie in de tuin;
  • Samen muziek luisteren;
  • Deurpost gesprek;
  • Spelletje spelen!

Lees ook

12 oktober 2021

Dit doet Lise als zorgstudent

Lise is zorgstudent bij Mantelaar en zit in haar laatste jaar van de studie ergotherapie. Haar bijbaan in de zorg ziet er nu anders uit dan voorheen. Omdat de zorgcomplexen dichtzijn en het advies is om kwetsbare ouderen niet te bezoeken, kan Lise even niet meer langs bij haar cliënten.

Lees verder