Logo Mantelaar

Vijf redenen om te werken met ouderen

Blog door Thea Prins 12 oktober 2021

Studenten en ouderen: twee verschillende werelden, maar ze hebben elkaar veel te bieden. Breng ze samen en er ontstaat een bijzondere relatie met fijne herinneringen. En dat niet alleen. Op dit moment zijn er rond de 3,2 miljoen ouderen in Nederland. Dit betekent dat het de snelst groeiende bevolkingsgroep is en het een feit is dat je er als zorgverlener zeker mee te maken krijgt. Daarom is een bijbaan in de zorg een goede voorbereiding op je toekomst. Zorgstudent Lise geeft 5 redenen om te gaan werken in de ouderenzorg.

  • 1. Met z’n allen tegen eenzaamheid
  • Diverse diensten en diverse cliënten                                                                                                        
  • Twee helpen in plaats van 1
  • Langer en gelukkiger thuis
  • Ouderenzorg is alles behalve stoffig

Met z’n allen tegen eenzaamheid

 De helft van de ouderen in Nederland voelen zich beperkt in hun doen en laten, omdat ze verschillende aandoeningen hebben, zoals hart-of vaatziekten. Hierdoor durven ze zelf niet meer de deur uit. Ouderen zitten vaak in een omgeving met veel leeftijdsgenoten, met regelmatig dezelfde praat. Zorgstudenten kunnen ervoor zorgen dat de wereld weer groter wordt. Jannie vindt dit geweldig! 

Zorgstudent Anne-Jose vindt werken in de zorg een oplossing tegen eenzaamheid, want zij voelt zich ook wel eens eenzaam. Wekelijks een bezoekje van een zorgstudent die vol energie binnen komt wandelen, is dan ook een gouden oplossing tegen eenzaamheid voor jong en oud. 

Diverse diensten en diverse cliënten

Cliënten in de ouderenzorg hebben soms dag en nachtzorg nodig. Dit kan bij iemand thuis zijn, maar ook in een organisatie. Als je bij iemand thuiskomt, dan geef je één op één zorg en aandacht. Het kan ook anders. Bijvoorbeeld in een verpleeghuis. Hier geef je dan aan meerdere cliënten zorg en hulp. In beide situaties heb je dagdiensten, nachtdiensten en 24 uurs diensten. 

 Zoals hierboven is aangegeven, zijn er dus verschillende diensten beschikbaar en maak je passende en flexibele afspraken met de oudere. Voor een zorgstudent is dit belangrijk, want dat betekent dat je een bijbaan in de zorg erg goed kunt combineren met de studie. Plus dat het ontzettend dankbaar werk is, krijg je er ook nog een mooie vergoeding voor terug. Alleen maar winnen!

Twee helpen in plaats van 1

Naast dat je de oudere blij maakt met het bieden van persoonlijke verzorging, begeleiding en gezelschap, bied je ook nog eens mantelzorgondersteuning aan de mantelzorger. Deze wordt ondersteunt door een student die verstand heeft van zorgzaken en kan daardoor met een gerust hart gaan sporten, zingen of werken. Op deze manier krijgt de mantelzorger meer tijd voor zichzelf met vervangende mantelzorg. ‘  Zo help ik onder andere mw. Dekker met het doen van boodschappen, doe ik kleine huishoudelijke taken die mw. Dekker aan mij vraagt. Op deze manier wordt haar dochter hierin ontlast en heeft zij meer tijd over om haar eigen dingen te doen. ‘

Langer en gelukkiger thuis


‘Zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen’, dat is tegenwoordig wat van de ouderen wordt verwacht door de overheid. Hiervoor is het programma Langer Thuis opgericht.

Als mantelzorgondersteuner kom je bij verschillende cliënten thuis die langer thuis blijven met zorg vanuit instellingen. De ouderen kunnen fijn in hun eigen en voor hen veilig omgeving blijven. Dit is ook de gouden oplossing voor zorg bij dementie. Dementerenden hebben behoefte aan regelmaat en structuur.  Dit maakt het werken in de zorg met deze doelgroep extra interessant. Jij moet ervoor zorgen dat alles net zo doorgaat dan als de mantelzorger het zelf doet. Een leuke uitdaging!

Gezelschap & persoonlijke aandacht

Regelmatig worden ouderen gezien als personen die ‘saai’ en ‘stoffig’ zijn. Maar ouderen zijn mensen met eigentijdse wensen. Ze zijn niet saai of stoffig, maar hip en actief als het kan. Zij weten prima wat ze willen en dat is onder andere geen zorg maar service. Dit is iets waar jij als zorgstudent voor kunt zorgen. Desalniettemin staan ze vaak open voor een goed en onafhankelijk advies. Hierbij staat ook kwaliteit en persoonlijke aandacht hoog in het vaandel wat jij als zorgstudent kunt bieden. ’Ik kijk af en toe met een ergotherapeutische blik en adviseer ik mevrouw in bijvoorbeeld haar zithouding en bepaalde hulpmiddelen die ze eventueel kan gebruiken. Maar mevrouw kan mij, met haar levenslange ervaringen natuurlijk ook adviseren. Zo heeft ze mij bijvoorbeeld ooit advies gegeven over hoe ik bepaalde bloemen het beste kan verzorgen, want bij mij verwelken bloemen snel. Hoe dat komt? Omdat ik geen groene vingers heb.

Lees ook

12 oktober 2021

Hulp op afstand: Inspiratie voor (video)bellen

Het kabinet wil ouderen en kwetsbaren zoveel mogelijk afschermen van het coronavirus. Daarom zijn de verpleeghuizen en kleinschalig wonen dicht. Dit betekent dat het nog belangrijker is om hulp op afstand te bieden en om contact te houden met elkaar.

Lees verder